...
Get Adobe Flash player
 • .
 • Broj čitanja: 2915
  .0
 • .
 • ..
 • .
 • ..
 • .
DVB-T Analogna televizija odlazi u povijest
Kraj analogne zemaljske televizije u Hrvatskoj - počela je digitalna era
tekst objavio: mPortal, 5.10. u 21:32

sviđa mi se9
Danas nešto iza podneva, točnije u 12:35 sati prestalo je zemaljsko analogno emitiranje televizijskog programa nacionalnih televizija u Hrvatskoj. Tim je činom završen proces prelaska svih dijelova Hrvatske na digitalno emitiranje televizijskih programa (DTT).

.
foto: Cleveland.com

Digitalna regija D4 (Grada Zagreb, Zagrebačka županija, Sisačko-moslavačka, Krapinsko-zagorska županija, dio Karlovačke županije) posljednja je od njih ukupno 9 koja je ugasila analogni signal i pritom zakoračila u novo, digitalno doba. Podsjetimo, prva regija u Hrvatskoj koja je prešla na digitalni signal je regija D5 (Istarska i Primorsko-goranska županija) i to već na početku ove godine, 26. siječnja. U narednim su mjesecima i ostale regije u Hrvatskoj postupno prelazile na digitalni signal i to ovim redoslijedom:

1) D5, Primorsko-goranska, Istarska, 26.1.2010.
2) D3, Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, 3.3.2010.
3) D7, Zadarska, Šibensko-kninska, 30.3.2010.
4) D9, Dubrovačko-neretvanska, 27.4.2010.
5) D1, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, 25.5.2010.
6) D2, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Brodsko posavska, 29.6.2010.
7) D6, Karlovačka, Ličko-senjska, 20.07.2010.
8) D8, Splitsko-dalmatinska, 7.9.2010.
9) D4, Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, Krapinsko-zagorska, dio Karlovačke, 5.10.2010.

Gledatelji na području regije D4 koji još uvijek nisu nabavili digitalne prijemnike više moći pratiti program televizija s nacionalnom koncesijom stoga je nužno da se što prije opskrbe sa potrebnom opremom. Pozivni centar Vlade Republike Hrvatske za pomoć u prelasku na digitalnu televiziju dostupan je putem besplatnog broja telefona 0800-11-20-11 radnim danima i vikendima. Pretplatnici IPTV, kabelskih i digitalnih satelitskih platformi (onih koji nude nacionalne kanale, dakako, op.a) u Hrvatskoj ne moraju kupovati digitalne prijemnike pošto signal ne dobivaju sa zemaljskih odašiljača već od samog pružatelja usluga.

Nacionalni kanali od danas emitiraju isključivo u digitalnom obliku i to na kanalima C25 (HRT 1, HRT 2, RTL TV, NOVA TV), i C48 (HRT1, HRT2, NOVA TV, RTL TV, KAPITAL NETWORK). Riječ je o nacionalnim digitalnim multipleksima A (C25) i B (C48) koji trenutno emitiraju gotovo identične kanale, no u bližoj budućnosti će na njima emitirati nove televizije s nacionalnom koncesijom RTL 2 i Doma TV pa stoga svakako memorirajte obje frekvencije.

Očekivano, nedugo nakon gašenja analognog signala u digitalnoj regiji D4 proradio je i digitalni multipleks D (MUX D) na kojem će emitirati lokalni, regionalni i novi kanali sa nacionalnim pokrivanjem. Nacionalno / regionalni multipleks D emitira na kanalu C42 (bivši analogni RTL) i trenutno sadržava kanale TV Jabuka (OTV), Nezavisna Televizija - NeT i Z1. Aktiviran je i manji, lokalni multipleks D na kanalu C57 u kojem trenutno emitira samo karlovački kanal TV4R.

Premijerka Kosor zahvalila je svima koji su sudjelovali u projektu digitalizacije te istaknula kako je taj posao dovršen i prije roka koji je predvidjela Europska komisija.

(mPortal.com.hr)

.....
Broj glasova: 21, prosječna ocjena: 3,38Glasujte klikom na zvjezdicu (prva = 1, zadnja = 5)
Viasat Electronic
Get Adobe Flash player
Jesmo li odabrali krivi standard za digitalnu zemaljsku televiziju?
 • Da, definitivno smo trebali odabrati Mpeg-4
 • Da, trebali smo još malo pričekati i odabrati efikasniji DVB-T2
 • Ne, ovo je najbolji omjer uloženog i dobivenog.
 • Ne, jer ni postojeće multiplekse nemamo sa čim popuniti.
 • DVB-T mi je nebitan, pratim kanale drugim putem.
.